Fra Frankrike til Stjørdal

Vi er et ektepar fra Stjørdal og kontrakt på vår Lagoon 400, Gemini, ble undertegnet i september 2011. Den ble ferdig produsert i løpet av februar 2012 og vi seilte den hjem fra Les Sables d'Olonne til Stjørdal i løpet av drøye 3 uker i slutten av april/begynnelsen av mai 2012. Vi hadde selv god nytte av andres blogger da vi planla hjemseilingen av Gemini, derfor har vi valgt å dele våre erfaringer.

onsdag 16. mai 2012

Tirsdag 15. mai og onsdag 16. mai

Tirsdag 15. mai
Herdlavågen: Kr. 20 for vann og 30 for strøm, ikke trådløst nettverk.
Herdlavågen
Spasertur på morgenen etter dagens siste regnskur. Idyllisk sted på nordenden av Askøy.
Stilig låvevegg
På vei ut fra Herdla
Fra Herdlavågen kl. 8.30 i sol og 8-12 knop vind fra SV. Fint å få tørket flagget! Ikke samme hastighet i dag som i går, da vi holdt mellom 7 og 9 knop hele dagen - stort sett bare med genova oppe.
Deilig med godvær!
I dag har vi brukt motor i tillegg til genova mesteparten av dagen. Relativt store dønninger i åpent farvann, f.eks. Sognesjøen, ellers rolige forhold. På ettermiddagen 18-20 knop vind, fortsatt fra SV.
Torkil nyter utsikten
Blid og fornøyd :)
Ett av mange møter med Hurtigruta
Fagert er landet!
Snø i fjellene
Ikke mye plass til å gå tur her ...

Det var meldt at vinden skulle spakne på kvelden og etter hvert dreie mot nord. Vi planla derfor å fortsette utover kvelden og evnt. natta for å komme rundt Stattlandet før vi fikk vinden imot. Flott kystlandskap og mye snø i fjellene. Trærne er ikke særlig grønne - vi er litt spente på hvor langt blomster og busker i hagen hjemme har kommet?!
Ved Florø
Under Måløybrua - god plass!

Passerte Florø i 18-tiden, Måløy ca. 21.30. Ny værmelding utpå dagen varslet at vinden skulle vare utover natta, med vindstille rundt Statt i 5-tiden på morgenen. Vi måtte bestemme oss før vi kom til Silda.  Både flyvær og Grib-filer (PocketGrib - enkelt lastet ned på IPad) ble studert jevnlig utover kvelden. Med god bør og ellers fine forhold, valgte vi å fortsette rundt Stattlandet. Vi gikk ytre led, ca 2 NM ut fra land. 2-3 meters dønninger og maks 20 kn vind fra SV. Tre andre seilbåter gikk nærmere kysten enn oss og det ble interessant da vi alle fire pluss en fraktebåt gikk mot samme punkt etter Statt! De to minste seilbåtene hadde dårlige lys og lysene var ofte gjemt bak bølgene. Bare den største seilbåten vistes på radaren innimellom bølgene. Fraktebåten hadde AIS - Det er utrolig fint med AIS for å se annen trafikk. 

Vi la til på Sandsøya, Sandshamn, kl 02.45. Dagens etappe ble 130 NM.

Onsdag 16. mai
Der som ingen skulle tru at nokon kunne bu ...

Godt med hvile etter den lange dagen i går - og fint å være i Midt-Norge. Passer bra siden vi har "jubileum" i dag!
Her har de brukt rester av båter til å bygge vegger - på 1800-tallet
Spasertur i Sandshamn, et trivelig sted. Havneleie kr 100,- uten strøm (150,- med), kontaktene på brygga var ikke 3-pins landstrøm og vi har ikke skaffet oss overgang enda.  Rosenlund Marina er et sjarmerende sted under oppussing - med 2 store gjestebrygger, vann, diesel og hyggelig spisested. Nærbutikken ligger like ved. Dette var et viktig fiskevær på slutten av 1800-tallet og det var interessant å se de vernede båthusene der de hadde brukt materialer fra gamle båter som vegger.
Fra Rosenlund
Torkil og Gemini klare til avgang
Fra Sandshamn kl. 12.50. Passerte Ulsteinvik i 14.30-tida og Ålesund 16.40.  På høyde med Ona kl.  20.30. Vi bestemte oss tidlig for å legge til på Bud for natten. 10 - 15 knop vind fra N/NØ, med andre ord bølger og vind imot. Vi har gått for motor hele dagen. Små bølger - stort sett 0,5 - 1 meter, større på åpne strekninger, Lepsørevet og Harøyfjorden. Overskyet og grått hele dagen.

Hyggelige dager ombord når vi går innaskjærs - radio, avis, bok og kryssord. Siden det er så kaldt ute (8 grader), er det fint å sitte på navigasjonsplassen inne med 360 graders utsyn og bruke fjernkontrollen til å justere kursen derfra - ihvertfall så lenge det er lyst. Vi må holde utkikk etter båter og fiskebruk hele tiden. I kveld var det spennende fotballkamper på radioen og tiden gikk fort, selv om Rosenborg skuffet med å tape kampen mot Hønefoss.
Fint å sitte inne når det er kaldt ute, men du må følge med!
Sånn, ja - nå har du full kontroll!
Bjørnsund på kvelden 16. mai

Fortøyd ved gjestebrygga i småbåthavna på Bud kl. 22.10. 60 NM i dag, totalt fra Les Sables d'Olonnes 1380 NM.
Landstrømmen her passer heller ikke vår kontakt. Havneleie kr. 120,- inkl. strøm.

Nå champagne!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar