Fra Frankrike til Stjørdal

Vi er et ektepar fra Stjørdal og kontrakt på vår Lagoon 400, Gemini, ble undertegnet i september 2011. Den ble ferdig produsert i løpet av februar 2012 og vi seilte den hjem fra Les Sables d'Olonne til Stjørdal i løpet av drøye 3 uker i slutten av april/begynnelsen av mai 2012. Vi hadde selv god nytte av andres blogger da vi planla hjemseilingen av Gemini, derfor har vi valgt å dele våre erfaringer.

fredag 12. april 2013

Snart vår!

09.04.2013
Isskorpe på overflaten i havna etter nok en kald natt.
Vi flyttet Gemini fra vinterlagringsplassen til gjestebrygga i Stjørdal småbåthavn. Sol og fint vær, men kaldt for årstiden.
Fint vær men kaldt - is i vannskorpa!



















Gemini har frosset inn i isen tre ganger i løpet av vinteren, men siden det ikke er bevegelse i isen rundt båten så har som forventet ingen skade skjedd. Vi har ikke hatt noen tildekking, kun kalesjen som har stått oppe. Vi har hatt litt strøm på hele vinteropplaget, men siden vi  enda ikke har fyllt vann på tanken, vet vi ikke om noe har frosset i stykker. Med 10 kuldegrader ute var det ikke mulig å holde plussgrader inne i båten med de ca 1200 W vi hadde til rådighet. I kjølsvinet var temperaturen lik vanntemperaturen, 2-3 plussgrader på det kaldeste.   

Det er helt klart at en katamaran egner seg dårligere som helårs vinterbåt enn en kjølbåt. Det er flere årsaker til dette: Lite av båten blir varmet opp av sjøen men derimot mye volum som blir avkjølt av luft rundt båten og spesielt under brodekket. Motorene i de fleste katamaraner er i et separat motorrom helt akter i hvert skrog. Dersom motorene ikke vinterinhiberes må disse motorrommene oppvarmes særskilt. I en enskrogsbåt ligger motoren under leideren midt i båten så et par ovner i salongen varmer opp hele båten. 

Før vi startet opp motorene igjen, ble motorene inspisert og kjølevannsinntaket åpnet. Motorene ble kjørt på starteren 10 sekunder med stoppknappen inne for å sirkulerer oljen. 


I løpet av vinteren har diverse utstyr blitt kjøpt inn: 


  • Amperemeter som kobles rett på forbruksbatteriene. Den originale amperemåleren teller kun ampere - fra fordelerpanelet i salongen. Vi har også oppdaget at inverteren må slåes av med bryter på selve inverterboksen for å kutte "hvilestrømmen". 
  • Ny regulator til solcellepanelene. En regulator som skal fungere mer optimalt enn vindmølleregulatoren. 
  • Sink til propell og drev. Gemini skal opp på land i løpet av sesongen.
Bakerste del av "kalesjen" er innlevert (i Trondheim) for å få sydd nedkanten på vinduene på utsiden av kalesjen for å hindre vann-inntrenging. Nå håper vi på mildvær slik at vi kan spyle og vaske om bord og vi gleder oss til en ny sesong på sjøen!

2 kommentarer:

  1. Er det bra å kjøre motorene med Stoppknappen inne ? belaster ikke noe på el siden vel mye da ?

    smøring høres jo lurt ut, men er du helt sikker på dette ?

    SvarSlett
  2. Dette er i henhold til instruksjonsboka. Får anta at dette stemmer.

    SvarSlett